Randalsvollen (Bolna)

Gravplass

Historikk

Tidligere krigsgravplass som i kildene kalles både Randalsvollen og Bolna. Disse navnene er to ulike steder langs dagens E6 i Rana. Det var fangeleir på begge steder, men gravplassen var felles. 41 sovjetiske krigsfanger ble gravlagt her.1 De døde ble flyttet til Tjøtta sovjetiske krigskirkegård under Operasjon Asfalt i 1951.

1) I dagens database har Falstadsenteret registrert 42 navn. Mange av navnene bygger på opplysninger som stod på forvitrede minnesmerker på gravplassen. Det er sannsynlig at noen av de 42 navnene som nå er registrert er feilføringer eller dobbelføringer.

Minnesmerker

Like etter 2. verdenskrig ble det reist et betongmonument på gravplassen. Dette var hvitmalt og hadde ei innfelt navneplate. På sidene stod det mindre støtter.

Monumentet ble fjernet i forbindelse med gravflyttingene i 1951. I rapport fra Operasjon Asfalt står det: «Monumentet var av sement og netting, innvendig fyllt med jord. Det var plasert over de gravlagte. Monumentet var i dårlig stand og lot seg ikke sette opp igjen.» Den ene av de mindre støttene er gjenfunnet og gjenreist i senere tid.

Dagens minnesmerke, en «standardstein», er reist i 1953. Anlegget er utformet av Karen Reistad.

Stedet ligger like ved E6 (Saltfjellveien), koordinater 66.473223, 15.233966.

Lokasjon
Nord-Rana (Rana), Nordland, Norge
Нур-Рана (Рана), Нурланн , Норвегия
Kategori
Sortering