Oppdal (sovjetiske krigskirkegård)

Кладбище

Historikk

Om krigskirkegården skriver Krigsgravtjenesten i 1979:

«Monumentet er reist av stedlige myndigheter og ble i nærvær av norske og sovjetiske representanter avduket 17. mai 1950. Stedets myndigheter har anlagt krigskirkegården og innregulert denne i et parkanlegg. Der ligger gravlagt 104 sovjetiske krigsfanger, som under krigen var gravlagt i utmark nær fangeleiren. Monumentet har påsatt en tavle i bronse med inskripsjon om 91 russere hvis navn ikke kjennes og 13 hvis navn er påført tavlen. Det opprinnelige tregjerde ble i 1955 skiftet ut med gjerde av naturstein. Portpartiet med treport er beholdt. Den endelige planen for krigskirkegården er utarbeidet av landskapsarkitekt Karen Reistad. Monumentet er utført av arkitekt Tverdahl, Trondheim.»

I tillegg til de som døde i Oppdal, ligger også 11 sovjetiske falne som døde i Grytten gravlagt her. Deres graver ble flyttet hit fra Setnesmoen i Grytten i 1947.

Det er nå gravlagt 105 falne på denne gravplassen. Den siste ble gjenfunnet et annet sted i Oppdal i 1981 og overført til krigsgravplassen samme år.

Кладбище
Oppdal, Sør-Trøndelag (Trøndelag), Norge
Категория
Сортировка