Høybuktmoen (Noselva)

Gravplass

Historikk

Tidligere krigsgravplass ved Høybuktmoen (Noselva), i Sør-Varanger. Et stort antall sovjetiske falne, trolig ca. 1414, ble gravlagt her under 2. verdenskrig1.

Etter 2. verdenskrig ble i alt 88 sovjetiske døde flyttet til denne kirkegården fra andre gravplasser i området. Av disse ble 76 døde flyttet hit fra Tårnet i Jarfjord i 1949. I 1950 ble to flyttet hit fra et sted 400 m øst for Triangelhøyden, fem flyttet fra et sted 800 m nordøst for Triangelhøyden, én fra Seljeseths eiendom, og fire fra Henninens eiendom i Skrukkebukt.

Under «Operasjon Asfalt» i 1951 ble gravene på Høybuktmoen flyttet til Tjøtta sovjetiske krigskirkegård. Tallene for antall flyttede varierer i transportlistene, men tallet i det som ser ut til å være den endelige lista er 1502 flyttede.1

1) Av de totalt 1502 som i 1951 ble flyttet til Tjøtta, var 88 flyttet hit til Høybuktmoen i 1949 og 1950. Ut fra dette blir antallet gravlagte på Høybuktmoen før 1949 1414.

Tidligere minnesmerke

Ifølge rapport etter «Operasjon Asfalt» ble gjerdet rundt gravplassen ble fjernet fordi det var falleferdig. Brukbare materialer fra det opprinnelige gjerdet ble benyttet til å gjerde inn monumentet som ble stående intakt. Det opprinnelige monumentet er senere fjernet.

Nåværende minnesmerke

På Høybuktmoen ble det i 1955 reist en minnestein, etter at partene i «den blandede norsk-sovjetiske kommisjon» året før vedtok at det skulle settes opp minnesteiner på flere tidligere krigsgravplasser. Steinene er i granitt og har lik innskrift på russisk og norsk: «Til minne om de sovjetiske soldater som mistet livet i Norge 1941–45 og som var gravlagt her.»

Monumentet er utformet av billedhuggeren Gunnar Janson🔗, og grøntanlegget rundt planlagt av landskapsarkitekt Karen Reistad.

Lokasjon
Sør-Varanger, Finnmark, Norge
Kategori
Sortering